Prima tornadă consemnată în mod oficial în București a avut loc în 9 iunie 1886. Tornada a fost descrisă de Ștefan Hepites (1851—1922) inițiatorul studiilor meteorologice din România și primul directorul al Institutului Meteorologic fondat în 1884. Am “descoperit“ o descriere foarte scurtă a acestei tornade acum mai bine de zece ani în “Tornade și Trombe în Europa“ (“Wind- und Wasserhosen in Europa”) cartea lui Alfred Wegener (1880—1930), primul studiu climatologic al tornadelor din Europa, scrisă în timpul Primului Război mondial și publicată 1917. Reproduc mai jos acestă descriere a lui Wegener .

145. 1886, Juni 9. 5 – 6 p. Bukarest. Ciel et Terre 7, 235, 1886 – 87 [mit Barogramm].
— Wegener (1917)

Următorul pas a fost să găsesc articolul publicat de Hepites în “Ciel et Terre“. Am primit articolul prin bunăvoința Societății Regale Belgiene de Astronomie și Meteorologie și în același timp am găsit în biblioteca Administrației Administrației Naționale de Meteorologie descrierea tornadei publicată de Hepties in “Analele Institului Meteorologic“ (1887). Iată ce scria Hepites despre tornada de la București.

Mersul presiunii atmosferice în ziua de 9 iunie 1886 a fost așa de caracteristic la București încât merită să fie menționat aici. În ziua de 9 iunie, între orele 5 și 6 după amiaza o trombă a avut loc asupra unei părți a Bucureștilor mai cu seamă înspre abator, care se află la sudul orașului, pe țărmul drept al Dîmboviței și unde tromba a produs mari stricăciuni.

La Insitutul Meteorologic de la Ferestrău, la nordul capitalei, nu sa observat nimic anormal decât oscilațiile repezi ale barometrului. Vântul care sufla mai întâi de la est, s-a schimbat la nord vest în timpul trombei. Iuțeala sa în timpul fenomenlui n-a fost, în nici un moment, mai mare decât 15 metri pe secundă și n-a produs nici o stricăciune.

La abator iuțeala sa a trebuit să fie mult mai considerabilă; am numărat în vecinătea sa mai mult de 40 de arbori mari dezrădăcinați sau rupți; toate acoperișurile cu lemnărie cu tot au fost ridicate și azvărlite în depărtare; un cămin înalt a fost răsturnat precum și mai multe ziduri.

Bucăți de lemne din căprioreală au fost aruncate la o mare distanță și au fost îngropate în pămănt la o adâncime de 45 centimetri; am văzut cinci bucăți din acestea având fiecare o secțiune de 12 centimetri pe 10. Toate geamurile au fost sparte. Stricăciunile au fost evaluate la 200,000 lei. În apropiere de acest stabiliment mai multe case au fost cu totul distruse; la penitenciarul de la Văcărești o parte din înveliș a fost ridicat.

În centrul orașului, efectele trombei au fost mai mici; totul s-a mărginit la câteva geamuri sparte, la coșuri răsturnate și ici și colo, ramuri de abori rupte. O ploaie tare, însoțită de piatră de mărimea alunelor, a căzut în timpul trecerii meteorului, din această cauză străzile erau impracticabile în mai multe părți ale orașului.

La Insitutul de la Ferestrău, fulgerele cu tunete au început de la 5 ore p.m. cel dintăi tunet s-a auzit la 4 ore si 43 minute; o ploaie în general slabă și căte odată torențială a început la 5 ore 40 și a ținut 1 oră și 5 minute până la 6 ore 40 minute; ploia a fost însoțită de la 5 ore 55 minute până la 6 ore și 10 minute de piatră rară care cădea cu intermitență. Piatra era la început măruntă, în urmă mare ca nuca. Cantitatea de apă adunată la udometru a fost de 60.5 mm.
— Hepites (1887, p. 78—80)
Presiunea atmosferică la București (Institutul Meteorologic) între 9 și 10 iunie 1886 (Hepites 1886, Analele Institului Meteorologic, Tomul III).

Presiunea atmosferică la București (Institutul Meteorologic) între 9 și 10 iunie 1886 (Hepites 1886, Analele Institului Meteorologic, Tomul III).

Tornada din 9 iunie 1886, nu este numai prima tornadă raportată în București dar și prima tornadă raportat oficial în România și în același timp și prima tornadă pentru care a fost realizată o estimare oficiala a pagubelor (ceea ce șe numeste în literatura de specialitate damage survey).

Pentru mine această tornadă are și o altă semnificației pentru că de la aceast eveniment a pornit interesul meu pentru tornadele din România inițial și apoi pentru tornadele din Europa. Apoi am devenit din ce în ce mai intersat de personalitatea și activitatea atât a lui Ștefan Hepites (despre care plănuiesc să scriu mai mult) cât și lui Alfred Wegner (despre care am scris recent un articol).

Posted
AuthorBogdan Antonescu

This is a fascinating book. The story of "love, life, and death" of Alexey Feodosievich Wangenheim (1881–1937) a Russian meteorologist who in 1929 became the director of Soviet Union's Hydro-Meteorological Service. Amongst other contributions, Wangenheim, together with his subordinate Sergei Petrovich Khromov, had helped introduce into the meteorological community from the Soviet Union the "Norwegian theory" (i.e., the Norwegian cyclone model) developed within the Bergen School of Meteorology. One of the early contributors to the Norwegian theory was the Swedish meteorologist Tor Bergeron (1891–1977) who has been invited to lecture Moscow in 1930 and 1932. Bergeron's lectures had a considerable impact on the progress of meteorology in the Soviet Union. Inspired by these lectures, Wangenheim translated some of Bergeron's papers and Khromov published a paper in a scientific journal (lead by Wangenheim) entitled "New ideas in meteorology and their philosophical implications". Khromov will also publish in 1934 the first textbook in Russian on the Norwegian cyclone model, largely based on Bergeron's lectures. Khromov's paper raised the attention of other members of the Hydro-Meteorological Service of the Soviet Union who pointed out that Lenin's works are not mentioned in the article. To aggravate the matter even further, Stalin's works were not, as recommended, cited by Khromov in his paper. As a consequence, Wangenheim ended up being accused of promoting a theory that was "the heap of rubbish deliberately spread by enemy hands" and also of organising and leading counterrevolutionary sabotage work in the Hydro-Meteorological Service. Interestingly, in the accusation (i.e., promoting the Norwegian cyclone model one of the cornerstones of weather forecasting) the sabotage appeared as aimed at depriving the Soviet Union agriculture of the means to forecast the weather in general and droughts, in particular. 

In 1934, after being hailed previously by Stalin as a national hero (for example, Wangenheim organised in 1932 the first conference on the influence on climate on humans, perhaps the first such conference in the world), Wangenheim was arrested and deported to a Soviet prison camp. He will spend the next three years on the Solovetsky Islands, the site of the first Gulag. In the Solovetsky Islands, Wangenheim worked in the library of the prison and even lectured on meteorological subjects, like "the conquest of the stratosphere." From Solovetsky, Wangenheim wrote letters to his daughter Eleonora (1930–2012). These letters containing puzzles, or detailed descriptions and drawings of the flora and fauna of the Solovetsky Islands, were intended to play a role in the education of Eleonora (who would later become a paleontologist). In 1937 the events took a sinister turn. Wangenheim was executed together with other prisoners in November 1937 and then buried in a mass grave. 

Drawing from a letter of Alexey Wangenheim to his daughter Eleonora. [via  Wikipedia Commons ]

Drawing from a letter of Alexey Wangenheim to his daughter Eleonora. [via Wikipedia Commons]

To me, the book was a page-turner, part history, part reportage, part biography. I highly recommend this book about "a man, neither a scientific genius nor a great poet, who was interested in clouds and did drawings for his daughter, caught up in a history that was an orgy of blood [i.e., the Great Terror (1937–1938)]."

Posted
AuthorBogdan Antonescu
CategoriesBook Review

Am publicat recent împreună cu Felicia Cărbunaru (Administrația Națională de Meteorologie) în "Weather, Climate, and Society" (una dintre revistele editate de Societatea Americană de Meteorologie) un studiu în care analizăm pentru prima dată decesele cauzate de trăsnete în România. Pentru acest studiu am folosit un set de date, furnizat de Institutul Național de Statistică, ce conține informații despre 724 decese provocate de trăsnete în România între 1999 și 2015 (i.e., 42.6 decese pe an).  

Numărul anual al deceselor cauzate de trăsnete a scazut de la 65 decese pe an între 1999 și 2003 la 23 decese între 2011 și 2015 (Figura 1a). O posibilă explicație pentru acestă scădere a numărului deceselor în ultimi ani este legată de dezvoltarea serviciilor de urgență (e.g., Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare - SMURD oficial operațional din 1996, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - IGSU înființat în 2004) care au împiedicat ca unele dintre accidentele produse de trăsnete să ducă la decese.

Figura 1. a) Numărul de decese asociate trăsnetelor din România între 1999-2015. În dreptul fiecărei coloane este indicată rata de mortalitate (i.e., decese per milion de locuitori pe an). b) Distribuția lunară a numărului de decese la trăsnete. (Figură reprodusă din  Antonescu and Carbunaru 2018 .) ©American Meteorological Society. 

Figura 1. a) Numărul de decese asociate trăsnetelor din România între 1999-2015. În dreptul fiecărei coloane este indicată rata de mortalitate (i.e., decese per milion de locuitori pe an). b) Distribuția lunară a numărului de decese la trăsnete. (Figură reprodusă din Antonescu and Carbunaru 2018.) ©American Meteorological Society. 

Majoritatea deceselor asociate trăsnetelor au avut loc în Mai-August (42% din totalul deceselor) cu un maxim în Iunie (31% ) și Iulie (28%) (Figura 1b). Cea mai mare rată a mortalității (>2,6 decese per milion de locuitori pe an) sa înregistrează în regiunea de sud-vest a României, o regiune caracterizată de valori mari ale densității trasnetelor (>2 trasnete pe kilometru pătrat pe an, Figura 2) și în care >40% din populație trăiește în zone rurale. Majoritatea deceselor (78%) au fost raportate în zonele rurale. Aproximativ 78% dintre victime au fost bărbați. Cel mai vulnerabil grup a fost cel al bărbaților cu vîrste cuprinse între 10-39 de ani care trăiesc în zonele rurale. 

Figura 2. Densitatea medie anuală a trăsnetelor în România între 2003 și 2007. (Figură reprodusă din  Antonescu and Burcea 2010 .) ©American Meteorological Society. 

Figura 2. Densitatea medie anuală a trăsnetelor în România între 2003 și 2007. (Figură reprodusă din Antonescu and Burcea 2010.) ©American Meteorological Society. 

În concluzie, acest studiu arată că România are una dintre cele mai mari (daca nu chiar cea mai mare) rate a moratalității la trăsnete din Europa. Chiar dacă acestă rată a scăzut în ultimi ani, credem că numărul deceselor la trăsnete poate fi în continuare redus, de exemplu, prin campanii de informare privind riscurile asociate trăsnetelor și prin dezvoltarea unor resurse pentru protecția la trăsnete (de exemplu, www.lightningsafety.noaa.gov).

Posted
AuthorBogdan Antonescu

This is a very interesting and atypical book in which the biography of the Italian Renaissance polymath Jerome Cardano (1501–1576) is mixed with discussions about quantum mechanics. Michael Brooks, the author of the book, is calling his approach "magical realist non-fiction". I really liked the magic realism aspect of the book, but I am not going give any details because I do not want to spoil the book. As for the non-fiction aspect, there are two main threads. The first one (and the main reason for which I decided to read this book) is about the life and works of Jerome Cardano. Cardano had an extraordinary life, he was a mathematician, physician, astronomer, inventor, writer, and philosopher, but also an astrologer, and gambler.  I remember learning at school about Cardano's contributions to mathematics, in particular to algebra, and I knew about the Cardan shaft (a mechanical component for transmitting torque and rotation), but I had no idea about his contributions to the probability theory (see Liber de Ludo Aleae/Book on Games of Chance, written around 1564 and published 1663) and imaginary numbers. Probability theory and the imaginary numbers are the connexions to the second thread of the book as they are the "twin pillars of quantum theory". The second thread of the book not only contains a description of the foundations of quantum mechanics but also descriptions of some of the main interpretation of quantum mechanics (e.g., the Copenhagen interpretation, the many worlds interpretation).

Decision: recommended.

[follow Jerome Cardon on Twitter at @JeromeCardano and Michael Brooks at @DrMichaelBrooks]

51OksVimE6L._SX347_BO1,204,203,200_.jpg

The Quantum Astrologer's Handbook: a history of the Renaissance mathematics that birthed imaginary numbers, probability, and the new physics of the universe Hardcover by Michael Brooks [Amazon, and Audible].

Posted
AuthorBogdan Antonescu
CategoriesBook Review

The Productive Researcher* by Mark S. Reed (Newcastle University, Fast Track Impact) is a book that aims not only to make researchers more productive, but also to "enable [them] to be happy working less, and being more." (p. 168). The book is based on the author's personal (and sometimes very personal) experiences, interviews with some of the most productive researchers in the world, and literature on psychology, organizational management, ecology, and international development. The first part of the book contains a series of principles (e. g., on motivation, retelling your story, prioritizing, find goals that inspire you) which are relevant both to early career researchers and to more experienced researchers.  The second part of the book contains practical ideas (mainly for more experienced researchers) about how to become significantly more productive (e.g., work planning, say "yes" to say "no", writing, do less to do more, how to spend less time on emails, meetings, and online). 

The book was inspiring (even if in few places I slightly disagreed with the author) and I will try to implement some of his ideas and strategies in my research activities and develop goals that are Stretching, Motivational,  Authentic, Relational, and Tailored (i. e., the new SMART proposed by the author). Furthermore, the book is beautifully done, I really like the cover and the design. 

Decision: Recommended. 

--------------------------------------

*) See also this video Work less to achieve more - lessons from the world's most productive researchers.

IMG_6258.JPG

 

 

Posted
AuthorBogdan Antonescu
CategoriesBook Review