Prima tornadă consemnată în mod oficial în București a avut loc în 9 iunie 1886. Tornada a fost descrisă într-un articol publicat în “Ciel et Terre“ de Ștefan Hepites (1851—1922) inițiatorul studiilor meteorologice din România și primul director al Institutului Meteorologic fondat în 1884. Am “descoperit“ o descriere foarte scurtă a acestei tornade acum mai bine de zece ani în “Wind- und Wasserhosen in Europa” (“Tornade și Trombe în Europa“) cartea lui Alfred Wegener (1880—1930). “Wind- und Wasserhosen in Europa” este primul studiu climatologic modern al tornadelor din Europa, fiind scrisă în timpul Primului Război mondial și publicată 1917. În cartea lui Wegener (despre care am scris în detaliu aici) descrierea tornadei de la București este succintă
Prin bunăvoința Societății Regale Belgiene de Astronomie și Meteorologie am primit o copie a articolului lui Hepites despre tornada din 9 iunie 1886. De asemenea am găsit în biblioteca Administrației Administrației Naționale de Meteorologie descrierea tornadei publicată tot de Hepites în “Analele Institului Meteorologic“ (1887). Iată ce scria Hepites despre tornada de la București.
Tornada din 9 iunie 1886, nu este numai prima tornadă raportată în București dar și prima tornadă raportat oficial în România și în același timp prima tornadă pentru care a fost realizată o estimare oficiala a pagubelor (ceea ce șe numeste în literatura de specialitate damage survey). Pentru mine această tornadă are și o altă semnificației pentru că de la aceast eveniment a pornit interesul meu pentru tornadele din România inițial și apoi pentru tornadele din Europa.