a) Temperaturile extreme ridicate (inclusiv valurile de căldură) - Ce știm până acum?

Schimbările climatice afectează în prezent fiecare regiune locuită de pe glob, influența antropică contribuind la multe dintre schimbările observate în cazul fenomenelor extreme.

Este aproape cert că evenimentele cu temperaturile ridicate extreme (inclusiv valurile de căldură) au devenit mai frecvente și mai intense în multe regiuni ale globului începând cu 1950. În același timp frecvența de apariție și intensitate evenimentelor

temperaturile extreme scăzute (valuri de frig) a scăzut. Schimbările climatice sunt, cu un grade încredere crescut, principala cauză a acestor schimbări. Evenimentele recente cu temperaturi ridicate extreme observate în ultimii 10 ani ar fi avut o probabilitate foarte mică de apariție fără influența antropică asupra sistemului climatic (A.3.1 din IPCC AR6).

Harta idealizată (Figura SPM 3 din “Summary for Policymakers“) de mai jos prezintă o sinteza evaluărilor schimbărilor observate în cazul temperaturilor extreme ridicate (inclusiv valuri de căldură) și nivelul de încredere privind contribuția antropică la schimbările observate pentru diferite regiuni ale lumii (45 regiuni reprezentate prin hexagoane care corespund regiunilor de referință din IPCC AR6 Working Group I).

Observăm că pentru 41 de regiuni avem o creștere în frecvența de apariție și intensitatea evenimentelor cu temperaturiloe extreme ridicate. Studiile din care rezultă această creșetere sunt se bazează pe o serie de indici climatici, în principal valoarea maximă a temperaturii zilnice. La acestea se adaugă studii regionale care folosesc alți indici cum ar fi frecvența, durata și intensitatea valurilor de căldură.

figure_SPM3_panel_a-01-01.jpg
Posted
AuthorBogdan Antonescu